Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-08@23:02:53 GMT

۲۳ ژانویه، روز زلزله های مرگبار

تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۱۱۸۹۵

۲۳ ژانویه، روز زلزله های مرگبار

مرگبارترین زلزله تاریخ بشر در بامداد ۲۳ ژانویه در چین رخ داد. سال‌ها بعد در همان تاریخ یعنی ۲۳ ژانویه برابر با سوم بهمن یکی از مرگ‌بارترین زلزله‌های ایران اتفاق افتاد.

به گزارش ایمنا بزرگ‌ترین زلزله‌ها لزوماً مرگبارترین آن‌ها نیستند، چنانچه قدرتمندترین زلزله ثبت‌شده در تاریخ زلزله ۹/۵ ریشتری شیلی در سال ۱۹۶۰ است که در حدود ۲ هزار کشته بر جای گذاشت و زلزله ۹/۲ ریشتری آلاسکا در سال ۱۹۶۴ که مرکز آن مناطق غیرمسکونی بود و تلفات آن در حدود ۱۲۸ کشته عنوان‌شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زلزله چین

در بامداد ۲۳ ژانویه ۱۵۵۶ میلادی، مرگبارترین زلزله تاریخ بشر با بزرگی تقریباً ۸ ریشتر در حدود ۸۰ کیلومتری شرق و شمال شرق شیان مرکز استان شاآنشی چین رخ داد. زلزله شانشی که به زلزله هواکانتی و جیاجینگ هم معروف است، مرگبارترین زلزله شناخته‌شده تاریخ بشر است که درنتیجه آن ۸۳۰ هزار تن جان خود را از دست دادند. در اثر این رخداد، حدود ۸۴۰ کیلومتر از کشور چین ویران و حدود ۶۰ درصد از جمعیت ۹۷ شهر در استان‌های شانکسی، شانشی، هنان، گانسو، هبی، شاندونگ، هوبی، هونان، جیانگ سو و آنهویی چین از بین رفتند.

اثرات زمین‌شناسی گزارش‌شده در اثر این زلزله شامل شکاف زمین، بالا افتادگی زمین، فرونشست، روانگرایی و زمین‌لغزش بوده است. در اکثر شهرهای واقع در منطقه آسیب‌دیده، خانه‌ها و دیوارهای شهر فروریخت و تعداد زیادی شکاف زمین به همراه فوران آب از آن گزارش شد، در برخی مناطق شکاف‌های ۲۰ متری در زمین ایجاد شد. 

در زمان رخداد این زمین‌لرزه، میلیون‌ها نفر از مردم در غارها و فلات لس (خاک رس و سیلت) زندگی می‌کردند. در اثر این زمین‌لرزه، زمین‌لغزش‌های متعددی رخ داد که این مناطق را نابود کرد و شاید این عامل مرگ‌ومیر بالای این زلزله بوده باشد. براثر این زمین‌لرزه ساختمان‌ها در کیلومترها دورتر و شهرهای پکن، چنگدو و شانگهای نیز اندکی آسیب دیدند و این زلزله تا شعاع ۵۰۰ کیلومتری را تحت تأثیر قرار داد.

یکی از شاهدان عینی این زمین‌لرزه نوشته است: کوه‌ها و رودخانه‌ها تغییر مکان دادند و جاده‌ها کاملاً ویران شدند. در برخی نقاط زمین به ناگهان بالاآمده و تپه‌های جدید یا فرورفته و دره‌هایی را ایجاد کرده بود که پیش‌ازاین نبود. افراد می‌گفتند: کوه‌ها و رودخانه‌ها تغییر مکان دادند و جاده‌ها نابود شدند. در برخی مناطق، ناگهان زمین بلند شد و تپه‌های جدیدی شکل گرفت و یا ناگهان فروریخت و دره‌های جدید به وجود آمد.

موزه علوم چین اعلام کرده که این زلزله بانام زمین‌لرزه جیاجینگ کبیر (Jiajing Great)‌ ، منطقه‌ای به وسعت هزار کیلومترمربع را با خاک یکسان کرده است.

اگرچه ارزیابی‌ها جدیدی که در مورد این زمین‌لرزه انجام‌شده قدرت آن را حدود ۸ ریشتر اعلام کرده است اما بعضی از زمین شناسان معتقدند که قدرت زمین‌لرزه شاآنشی بیش از هشت ریشتر بوده است، درهرصورت این زلزله با ۸۳۰ هزار نفر قربانی مرگبارترین زلزله تاریخ و سومین فاجعه طبیعی مرگبار تاریخ بوده است.

زلزله بروجرد

سال‌ها بعد و در بامداد همان تاریخ یعنی ۲۳ ژانویه ۱۹۰۹ برابر با سوم بهمن‌ماه سال ۱۲۸۷ زمین‌لرزه‌ای باقدرت ۷/۳ ریشتر (تعدادی از زمین شناسان معتقدند ۷/۴ ریشتر) درب آستانه (سیلاخور)، از توابع بروجرد واقع در استان لرستان فعلی را در هم کوبید. این زلزله یکی از پرقدرت‌ترین و مرگ‌بارترین زلزله‌های یک‌صد و بیست سال اخیر ایران است.

آسیب‌ها نه‌تنها در دره پرجمعیت درب آستانه (سیلاخور) زاگرس بلکه فراتر از آن به‌سوی جنوب شرق، در آبادی‌های کوهستانی تا ارجنک نیز سنگین بود. به‌طورکلی، ۱۲۸ روستا آسیب دید که از بین آن‌ها ۶۴ آبادی به‌کلی ویران شد و شمار کشته‌شدگان در آن‌ها بین ۷ هزار تا ۸ هزار نفر برآورد شده است. این زمین‌لرزه با گسلشی (فرایندهای شکستگی یا جابه‌جایی به وجود آورنده گسل) به طول ۴۵ کیلومتر از نزدیکی کلنگاله تا جنوب سراوند همراه بوده است. بنا بر شواهد صحرایی و اطلاعات محلی میانگین جابجایی قائم سطح زمین در اثر این گسلش بین یک تا دو متر بوده و بخش شمال شرقی گسل پائین افتاده است.

زمین‌لرزه درب آستانه (سیلاخور) علاوه بر اینکه در بروجرد، کرمانشاه و همدان به‌گونه‌ای نیرومند احساس شده تا خرپوت در ترکیه، گرجستان و عراق نیز محسوس بوده است. به دنبال این زمین‌لرزه که در اثر آن آب حوض‌های شهرستان‌های مجاور به دلیل تلاطم به بیرون ریخت، توالی طولانی از پس‌لرزه‌ها رخ داد که دست‌کم ۵ ماه ادامه داشت. تمرکز پس‌لرزه‌های نیرومند این زلزله بیشتر در بخش‌های جنوب شرق و شمال غرب ناحیه این زمین‌لرزه روی‌داده و باعث افزایش میزان آسیب‌های پدید آمده در اثر لرزه اصلی شده است.

دشت سیلاخور با گسل سراسری زاگرس منطبق است و وجود گسل‌های فرعی مانند گسل دورود و گسل قلعه حاتم در این منطقه، موجب استعداد آن برای زمین‌لرزه‌های بزرگ شده است.

زلزله فروردین ۱۳۸۵ سیلاخور باقدرت ۱/۶ ریشتر نیز از دیگر زمین‌لرزه‌های بزرگ منطقه در سال‌های اخیر است.

کد خبر 406853

منبع: ایمنا

کلیدواژه: زلزله زمین لرزه زلزله مرگبار زلزله بروجرد زلزله چین شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۱۱۸۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عجیب‌ترین تصمیم کمک داور در تاریخ لیگ‌برتر!

به گزارش “ورزش سه”، در این تصاویر، کمک داور اول بازی استقلال، به طرزی عجیب و غریب از خط طولی بازی رد و در حالی که به زمین مسابقه وارد می‌شود، حدود ده متر هم جلو می‌رود.

این ویدیو که از دوربین خبرنگاران ضبط شده، واکنش‌های زیادی را هم برانگیخته و جالب اینکه پیگیری خبرنگار ما نشان می‌دهد که علت این حرکت کمک اول، توصیه ناظر بازی، بوده است.

ناظر بازی، محمدرضا ابوالفضلی، یکی از مشهورترین چهره‌های داوری ایران بوده که در سال‌های گذشته دو جام جهانی و یک جام ملت‌ها را پشت سر گذاشت و در بازی استقلال، برای اولین‌بار، کار نظارت را انجام می‌داد.

البته نکته جالب این است که آنچه او توصیه کرده بود، به نظر در کلاس‌های داوری و جلسات قبل از مسابقه در بین داوران نیز توصیه می‌شوند اما چیزی که کمک داور اول بازی اجرا کرد، به شکلی ناشیانه و نادرست صورت گرفت و تفاوت بسیار زیادی با چیزی داشت که ابوالفضلی در جام جهانی، جام باشگاه‌های آسیا و اکثر مسابقات لیگ برتر ایران نیز اجرا کرده بود.

این در حالی است که کمک داور دوم در دقایقی از بازی، همین اقدام را به‌طور صحیح انجام داد اما باتوجه به اینکه او حدود دو سه متر وارد زمین شده بود، توجه زیادی را هم به خود جلب نکرد و ویدیویی هم از حضورش در زمین منتظر نشد.

محمدرضا ابوالفضلی ناظر این بازی در گفت‌وگو با ما در خصوص این توصیه می‌گوید: «این موضوع قانون و دستورالعمل نیست اما از چندی پیش در بسیاری از جلسات قبل از شروع بازی که بین داوران انجام می‌شد به کمک داوران گفته می‌شد، هنگامی‌که ضربه کرنر یا ایستگاهی، که از سمت کمک داور مخالف زده می‌شود مشروط بر اینکه دفاع آخر نزدیک محوطه جریمه حریف باشد، کمک داور این سمت می‌تواند برای زاویه دید بهتر و تمرکز بیشتر چند قدمی وارد زمین شود و پس از اتمام صحنه به جای خود بازگردد.»

اگر این مورد به‌طور صحیح انجام پذیرد، می‌تواند در برخی موارد به تیم داوری در تصمیم‌گیری درست، کمک نماید، که متأسفانه در این مسابقه، ایشان به‌طور کامل متوجه منظور من نشدند.

حتی این مهم را بنده به همراه آقای منصوری در اکثر مسابقات خارجی و داخلی انجام می‌دادیم که در روند کمک کردن به داور مسابقه و نیز تمرکز خودمان بسیار مثبت و جالب توجه بود. به‌طوری‌که در حال حاضر اگر دقت کنید متوجه می‌شوید که داوران فوتسال هم در برخی از صحنه‌های مسابقه برای دید بهتر و تمرکز بیشتر وارد زمین می‌شوند.

نکته جالب اینکه ابوالفضلی فصل گذشته در اکثر مسابقات لیگ به ویژه بازی پرسپولیس - استقلال (دربی ۱۰۰) و نیز استقلال - تراکتور این اقدام را انجام داده بود که مورد تمجید هم قرار گرفت اما حالا اقدام عجیب کمک داور، به‌طور غیر صحیح باعث شده تا این موضوع به شکلی فراگیر رسانه‌ای شود.

دیگر خبرها

  • عجیب‌ترین تصمیم کمک داور در تاریخ لیگ‌برتر!
  • هشدار زلزله در تهران ۱۰ تا ۱۵ ثانیه پیش از وقوع آن + جزئیات
  • هشدار سریع ۱۰ تا ۱۵ ثانیه قبل از زلزله اعلام می‌شود | به دنبال پایش ایمنی ۱۹ هزار ساختمان هستیم
  • ادعای زلزله شناس هلندی؛ وقوع زلزله شدید در روزهای ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت
  • ادعای زلزله شناس هلندی؛ وقوع زلزله شدید بین روزهای ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت
  • هشدار در دشت تبریز؛ کدام بناهای تاریخی در خطرند؟
  • پیشگوی معروف، تاریخ زلزله جدید را اعلام کرد
  • زاکانی: شهرداری تهران برای مدیرانش خانه سازمانی ندارد/ به جای زمین، وام دادیم
  • دلیل پیشگوی هلندی درباره احتمال زلزله قوی در روزهای آینده
  • مشخصات و مکان زلزله امروز بعدازظهر در تهران +تصویر